Wat gebeurd er tijdens een Reiki inwijding?

Hoewel ik inmiddels tien jaar als Reiki Master heb gewerkt, merk ik dat elke keer dat een cursist mij vraagt hoe een Reiki inwijding eigenlijk werkt, ik opnieuw naar mijn eigen ervaring kijk en dat mijn begrip nog steeds ontwikkelt.

In de eerste instantie lijkt het proces erg mysterieus te zijn maar op het moment dat we het objectief onderzoeken zullen we zien dat er meer te begrijpen valt dan we denken. Er zijn een aantal factoren die er samen voor zorgen dat een Reiki inwijding een duidelijke en blijvende werking heeft.
Laten we in de eerste instantie wel stellen dat een inwijding ervoor zorgt dat een inherent of natuurlijke aanwezig potentieel die we allemaal beschikken vrij wordt gemaakt. De volgende aspecten vallen samen om er voor te zorgen dat deze potentieel kan worden gerealiseerd.

Resonantie ontstaat als een systeem wordt aangestoten met een frequentie die gelijk is aan één van de eigen frequentie

Resonantie
In het Engels wordt inwijding vaak een attunement genoemd. Deze benoeming is een handige manier om er over na te denken. Op het zelfde wijze dat een trillende gitaar snaar een ander snaar laat mee trillen heeft de Reiki Master tijdens een inwijding een vergelijkbaar effect op een cursist. Om een definitie uit Wikipedia te ontlenen; `Resonantie ontstaat als een systeem wordt aangestoten met een frequentie die gelijk is aan één van de eigen frequentie. Zelfs als de aanstoting zeer gering is, zal het object sterk gaan trillen.’ Het enige nuance verschil bij een inwijding is dat een Reiki Master een cursist doet afstemmen op de Reiki frequentie.
Tot dusver is dit redelijk logisch maar als dit het enige was zou iedereen die zomaar naast een Reiki Master ging staan automatisch een inwijding ontvangen, dus er meer stukken nodig om deze puzzel compleet te maken.

Intentie
We weten allemaal dat intentie alles bepalend is en hoe meer focus en energie achter de intentie, hoe meer er bereikt kan worden. Tijdens de inwijding is het de intentie van de Reiki Master om de cursist af te stemmen op de Reiki energie. Hij of zij creëert een gefocuste omgeving waarin de inwijding plaats vindt, deze gedeelde focus vormt een belangrijk geleider die er voor zorgt dat er een shift plaatsvindt.

Een metafoor in bewustzijn en energie overdracht
Dat er inmiddels miljoenen mensen over de hele wereld ingewijd zijn in Reiki betekend dat er een stevige groef in onze collectieve bewustzijn is gegraven en het proces van inwijden wordt daardoor iets makkelijker. Tijdens de inwijding brengt de master de Reiki symbolen in de aura en creëert daarmee de resonantie. Dit, gecombineerd met de intentie van de master en de verwachting van de cursist, veroorzaakt de afstemming op de Reiki frequentie.

About the Author

Justin Peach werkt sinds 1998 als Reiki Master in België en Nederland en heeft meer dan 500 mensen getraind tot het niveau van Reiki Master. Hij coacht andere Reiki Masters bij hun praktijk en cursussen. Justin is meditatieleraar en is tevens ook facilitator van The Work van Byron Katie.

 • Marianne van Bilsen says:

  Hallo Justin, ik heb een vraagje 😉
  Ik ben masseuse ( ontspannings-en intuïtieve massage ) en zou reiki graag willen intergreren is dat mogelijk? De reiki die ik heb meegemaakt was alleen met handen die niet bewogen.
  Zou graag willen weten of deze twee te combineren zijn omdat ik veel voel bij anderen en mijzelf tijdens de massages. Leuk als je hier op wil reageren, met vriendelijke groetjes Marianne

  • Justin Peach says:

   Hallo Marianne,

   Ja, Reiki is juist heel goed to combineren met massage. Het zal je ook helpen om je intuïtie nog verder to ontwikkelen. Waarschijnlijk voel je al een natuurlijk beweging van energie tijdens het masseren.

   Warme groet,
   Justin

 • jolanda says:

  heb ooit bij helios van dick een reiki-inwijding gehad, hij ging achter mn stoel staan en ik zat en ogen dicht, wat er toen plots gebeurde begrijp ik nu nog niet……een soort sjoew-energie, ineens als een soort elektriciteit vloog kriskras door mn rug heen en erna heb ik 3 dagen niet geslapen en zag voornamelijk blauwe neonachtige flitsen etc. in kleur in stralen door de kamer schietenen was klaarwakker..

 • >