Sinds de introductie in het Westen in de jaren 1970 hebben de mensen het beeld van Reiki voortdurend aangepast, waardoor het verschillende kleuren en smaken heeft gekregen en nieuwe ingrediënten toegevoegd zijn aan de mix. In onze postmoderne cultuur waarderen wij diversiteit en het gevoel dat het zinvol is voor mensen om ideeën en werkwijzen aan te passen aan hun eigen manier. Dit geldt met name op het gebied van spirituele en persoonlijke ontwikkeling, waar we de neiging hebben om uit de buurt van dogma’s en autoriteiten te blijven die ons vertellen hoe het ‘zou moeten’ volgens een bepaalde doctrine.
Maar hoe belangrijk diversiteit ook is, er komt een punt waarop je door de bomen het bos niet meer ziet. Vandaag de dag zijn er veel vormen van Reiki in een nieuw jasje (haal diep adem); Tera Mai Reiki, Dolfijn Reiki, Karuna Reiki, Gendai Reiki, Angelic Reiki, Rainbow Reiki en Kundalini Reiki en dit zijn slechts enkele van de vormen die je aandacht willen trekken. Velen beweren dat ze de beste zijn of dat ze krachtiger zijn dan anderen, mmm. . . de dingen die er het mooist uitzien kunnen vaak de meest verleidelijke zijn. Nou, na meer dan 15 jaar ervaring te hebben met Reiki en de mogelijkheid te hebben gehad om de Reiki energie te ontvangen van mensen van veel verschillende Reiki achtergronden en tradities kan ik bevestigen wat je vast al vermoedde, dat er eigenlijk maar één Reiki is en dat geen van deze vormen inherent beter zijn dan de andere.
de dingen die er het mooist uitzien kunnen vaak de meest verleidelijke zijn
Dus wat is Reiki en waarom hebben we al deze verschillen vormen hoor ik je al denken. Nou, laten we eerst eens kijken naar wat Reiki is. Van buitenaf gezien is het een vorm van helende energie, die de zelfgenezende mechanismen van het lichaam stimuleert. Van binnenuit, en hiermee bedoel ik de manier waarop Reiki ons als beoefenaars helpt om het niveau van bewustzijn te ontwikkelen, is Reiki een oefening die ons in staat stelt om onze intuïtie te verdiepen en meer bewust te worden. Met deze twee elementen die de kern van Reiki vormen, hoe belangrijk is de verpakking dan nog? Ik denk dat dat aan jou is om te beslissen.
Cultuur bepaalt de context van Reiki. In Zuid-Amerika bijvoorbeeld wordt Reiki beoefend binnen de context van de katholieke godsdienst. Kaarsen, kruisen en de deelnemers in het wit gekleed zijn onderdeel van Reiki in deze regio, een groot contrast met Reiki tegen een boeddhistische achtergrond, maar Reiki vindt het niet erg, het wil gewoon gedeeld worden. In onze cultuur hebben we veel van de spirituele lessen en gebruiken die in de loop der tijd uit het oosten kwamen omarmd; vandaag de dag zijn Yoga en meditatie gemeengoed en vaak beschikbaar op onze lokale sportschool. Ook hier zijn de vormen van deze twee pijlers van de oosterse leer gediversifieerd en aangepast aan onze cultuur, zo goed en zo kwaad als dat gaat – afhankelijk van jouw standpunt. Mindfulness, een uitloper van de meditatieleer, is bijvoorbeeld een entiteit in haar eigen recht geworden, een deel van dat heeft gewoon te maken met hoe we hulpmiddelen voor persoonlijke ontwikkeling op de markt brengen.
Reiki werd oorspronkelijk in onze cultuur omarmd door de New Age bewegingen en heeft daarom delen van haar symbolen en waarden geërfd. Maar dat is slechts een stap in haar ontwikkeling en Reiki, die nu Yoga en meditatie volgt, wordt algemeen aanvaard en is dus nuchter en toegankelijk geworden.
Dus hopelijk helpt dat om veel van de verschillende vormen van Reiki te verklaren, maar belangrijker dan het ‘type’ Reiki dat wordt aangeboden is, denk ik, de Reiki meester die je begeleidt. De persoon die je de initiatie geeft en je helpt je diepere lagen van het innerlijk weten te vinden moet iemand zijn die je vertrouwt en waarmee je resoneert. De vorm is niet zo belangrijk als het doel dat Reiki ons kan helpen bereiken, en dat is uit te vinden wie we zijn op een dieper niveau van bewustzijn, wat ons in staat stelt om onze innerlijke kompas beter te lezen en sturen.
Veel mensen voelen zich tot Reiki aangetrokken omdat hun intuïtie hen vertelt dat dit hen kan helpen meer bewust te worden, voorbij de mind te gaan en in contact te komen met een dieper niveau van bewustzijn. Dus als je op zoek bent naar Reiki klassen, laat je dan niet afschrikken door de vele verschillende aanbiedingen, maar neem de tijd om de juiste Reiki meester te vinden, ga het gesprek aan, stel vragen, maar vertrouw uiteindelijk op je eigen intuïtie.
Justin Peach werkt sinds 1998 als Reiki Master in België en Nederland en heeft meer dan 500 mensen getraind tot het niveau van Reiki Master. Hij coacht andere Reiki Masters bij hun praktijk en cursussen. Justin is meditatieleraar en is tevens ook facilitator van The Work van Byron Katie.
Session expired
Please log in again. The login page will open in a new tab. After logging in you can close it and return to this page.
Heel helder, bedankt.
Hey Justin, heel goed artikel! truth rises above anything else ;). Fijn dat je hier een artikel aan gewijd hebt, er gaat idd heel wat hocuspocus rond op internet daarover.